Powered by Bravenet Bravenet Blog

Subscribe to Journal

22-6-2004

2:31

Μαθήματα Φωνητικής - Τραγουδιού ΙΙ

Το βέβαιο είναι πως η φωνή εκπαιδεύεται-καλλιεργείται (μην ακούτε αυτά που λένε ότι γεννιόμαστε με τη φωνή του τραγουδιστή, δεν ισχύει!) και το καθήκον του εκπαιδευτή είναι να φανερώσει δρόμους και προοπτικές στον εκπαιδευόμενο με διακριτικότητα και σεβασμό, γιατί τελικά ο καθένας μας είναι αυτός που επιλέγει το στυλ που θα τραγουδήσει και κυρίως το πως θα το τραγουδήσει. Έτσι με υπευθυνότητα για τη φωνή του εκπαιδευόμενου (που είναι ευαίσθητο όργανο) και με εμπιστοσύνη στη σχέση δασκάλου-μαθητή, καλλιεργούμε την φωνή του εκπαιδευόμενου προωθώντας και την τέχνη, την καρδιά, μαζί με την τεχνική, το μυαλό.

 

19 Comment(s).

Posted by XR:

Γεια σας,
καλή αρχή σε αυτή την προσπάθεια σας.
Χαίρομαι πολύ που επιτέλους ανακαλύπτω κάτι ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ σχετικό με το τραγούδι.
Μέχρι στιγμής, ότι έχω βρει είναι στα Αγγλικα...
Ελπίζω με τον καιρό να γίνετε σούπερ ...

Θα ήθελα να προτείνω κάποια πραγματα. Ξέρω ότι είναι αρχή ακόμα και ίσως δεν είναι τόσο ευκολο να γίνουν αμέσως. Ίσως, δημιουργώντας αυτή τη σελίδα, είχατε υπόψη σας την αξιόλογη προσπάθεια του Brian Gilbertson (http://www.briangilbertson.com.au/sing_tip.htm), όπου προσφέρει τις γνώσεις του σε πάρα πολλα άτομα. Αυτό που θα ήθελα να προτείνω
(αν γίνεται) είναι το forum αυτό να έχει συγκεκριμμένα topics, ώστε να μη γράφει ο καθένας ότι του κατέβει, άνευ λόγου και αιτίας (όπως πήρε το μάτι μου). Ή, έστω να υπάρχει topic όπου να μπορεί να γραφει ο καθενας ότι του κατέβει,αλλα να μη μπερδεύεται με τα πιο “σοβαρά” θέματα, και να δυσκολέυει το χρήστη που ενδιαφέρεται πραγματικά να μαθει κάτι και όχι να διαβάζει μέχρι ποιά νότα φτάνει ο καθένας ή πόσα live έκανε τι σεζόν που πέραασε...

Κύριο topic πάντως θα ήταν καλό να ήταν η δικές σας χρήσιμες απαντήσεις στις απορίες μας..

Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εκτός από τις πολύ χρησιμές συμβουλες σας πάνω στη φωνητική να υπάρχει και ένα topic που να αναφέρεται σε προσωπικες εμπειρίες του καθένα. Σε γεγονότα δηλαδη που έχει αντιμετωπίσει (ευχαριστα ή δυσάρεστα) δουλεύοντας ή ψάχνοντας για δουλεια ή οτιδήποτε που θα ήταν ενδιαφέρον, χρήσιμο ή και αστείο όσο αναφορα το τραγούδι.

Τέλειο επίσης θα ήταν αν μέσα απο αυτή τη σελιδα μαθαίναμε για καποιες ακροάσεις που ισως γίνονται.....

Αυτά προς το παρόν έχω να σας πω..
και παλι καλή επιτυχια στην προσπάθεια σας...

XR
22-6-2004 @ 2:33

Posted by Μιχάλης Σμέρος:

Φίλε XR γειά σου,
σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ιδιαιτέρως για τις παρατηρήσεις σου. Στόχος μου είναι να γίνει το site άψογο για όλους και για όλα το γούστα. Μαζί θα το καταφέρουμε. Σαν πρώτη προσπάθεια εφάρμοσα μερικά απ'αυτά που πρότεινες. Μπορείς να επισκευτείς το web journal όπως γράφεται, όπου εκεί τα πράγματα γίνονται πιο σαφή και ξεκάθαρα. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω το πρώτο σχόλιό σου.

Ευχαριστώ.
22-6-2004 @ 2:35

Posted by XR:

Γεια σας και πάλι!!
Nομίζω ότι τα πράγματα είναι καλύτερα.

Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχετε απο τη στιγμή που, απ' ότι καταλαβαίνω ( αν καταλαβαίνω καλα), αυτή δεν είναι προσωπική σας σελιδα.
Aυτό που νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να "ξεχωρίζουν" με κάποιο τρόπο οι δικές σας απαντήσεις από τις υπόλοιπες συζητήσεις. Έτσι ώστε κάποιος που θέλει να διαβάσει κάτι να μην μπερδεύεται και χάνει χρόνο ψάχνοντας. Nόμίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει ο στόχος σας (δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου). Eμένα θα μου άρεσε να μπαίνω στη σελιδα και "τσουπ!" να βλέπω γρήγορα ό,τι καινουριο υπάρχει και με ενδιαφέρει....

Έυχομαι κάποια στιγμή να αποκτήσετε ολοδικια σας σελίδα και να την κουμαντάρετε όπως θέλετε. Eίμαι γραφίστας και έχω όλη την καλή διαθεση να βοηθήσω αν μπορώ.

Kρατήστε το υψιλό επίπεδο και νομίζω ότι θα πάτε πολύ καλα.
22-6-2004 @ 2:36

Posted by Μιχάλης Σμέρος:

Γειά και πάλι,
ελπίζω τα πράγματα να είναι όντως καλύτερα γιατί αυτή είναι η προσωπική μου σελίδα, απλά είναι σε δοκιμαστικό στάδιο και έχει διαφημήσεις κτλ. Σε ευχαριστώ για την πρότασή σου να βοηθήσεις όντας γραφίστας και θα το έχω υπόψιν μου. Για ότι άλλο θέλεις να μάθεις μπορείς να μου στείλεις email στην adress miksmer@hotmail.com
Χαιρετώ.
22-6-2004 @ 2:44

Posted by Κώστας:

Θα με ενδιέφερε να μάθω να ελέγχω τη φωνή μου γιατί μου αρέσει πολύ η βυζαντινή μουσική. Ειμαι τελείως αρχάριος και θα ήθελα να βρω κάποιον που θα μπορούσε να με βοηθήσει. Πάντως χαίρομαι πολύ που βρείκα αυτή εδώ την ιστοσελίδα,
Ευχαριστώ.
Κώστας,
24-6-2004 @ 0:43

Posted by Michael Smeros:

Γειά σου Κώστα,
τι ακριβώς σε προβληματίζει την ώρα που ψέλνεις; Να ξέρεις πάντως ότι έχεις διαλέξει δύσκολο είδος και όσο θα ελέγχεις την φωνή σου τόσο θα σε ευχαριστεί.
Χαιρετώ,
Μιχάλης, email:miksmer@hotmail.com
24-6-2004 @ 1:41

Posted by Kώστας:

Φίλε Μιχάλη καλημέρα,
Ευχαριστώ για τι γρήγορη απάντησή σου.
Θα προσπαθήσω να σου αναφέρω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω τώρα που προσπαθώ να ασχοληθώ με την ψαλτική.
Έχω ασχοληθεί λίγο με τις νότες (νι, πα, βου, ....) και ξέρω να διαβάζω λίγο. Αυτό που δεν ξέρω είναι, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το ΠΑ που λέω ενώ διαβάζω μια άσκηση είναι το ΠΑ και όχι λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω ή και ακόμη μια άλλη νότα; Θέλω να πω, υπάρχει κάποια συσκευή (σαν τις συσκευές κουρδίσματος των οργάνων π.χ.) που να μου δείχνει που βρίσκομαι;
Πολλές φορές, λόγω του ότι δεν είμαι σίγουρος για τη φωνή μου, ενώ ψέλνω, νιώθω ότι τελειώνει η αναπνοή μου και δεν καταφέρνω να φτάσω ως την παύση.
Μερικές φορές νιώθω να σφίγγει ο λάρυγγάς μου.
Έχω παρατηρήσει, κατά την ανάγνωση π.χ. του εξάψαλμου, πως παίρνοντας αργές και βαθιές αναπνοές (αυτό το έχω κάνει ορισμένες φορές) φτάνω στο τέλος και δεν νιώθω να έχει «κουραστεί» η φωνή μου.
Ένας φίλος προχωρημένος ψάλτης μου είπε ότι προσπαθώ να ψάλω με τη μύτη και πνίγω τη φωνή μου. Εγώ πιστεύω πως το κάνω αυτό διότι δεν είμαι σίγουρος και δεν γνωρίζω τη φωνή μου και από φόβο
24-6-2004 @ 12:10

Posted by Κώστας:

..... (η συνέχεια διότι κόπηκε το προηγούμενο μήνυμα)

Ένας φίλος προχωρημένος ψάλτης μου είπε ότι προσπαθώ να ψάλω με τη μύτη και πνίγω τη φωνή μου. Εγώ πιστεύω πως το κάνω αυτό διότι δεν είμαι σίγουρος και δεν γνωρίζω τη φωνή μου και από φόβο αποτυχίας προσπαθώ να μην βγάζω καθαρούς ήχους.
Καταλαβαίνω επίσης πως κάπου παίζει ρόλο και ο παράγοντας ψυχολογία, το γεγονός ότι βρίσκομαι ενώπιον κοινού. Όταν είμαι μόνος μου και δεν υπάρχει πίεση καταλαβαίνω πως τα καταφέρνω καλύτερα. Πιστεύω όμως ότι αυτό σιγά, σιγά και αποκτώντας αυτοπεποίθηση θα καταφέρω να το ξεπεράσω.
Για το λόγο αυτό άλλωστε με ενδιαφέρει να καταφέρω να ελέγχω και να γνωρίσω όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα τη φωνή μου.
Έχω τη γνώμη πως, προτού κάποιος ξεκινήσει να μπει σε ένα χώρο όπου θα «χρησιμοποιήσει» τη φωνή του, είναι θεμελιώδους σημασίας να ανακαλύψει τις δυνατότητες της φωνής του και όσο μπορεί να την καλλιεργήσει.
Προτίμησα να σου γράψω εδώ φίλε Μιχάλη, ελπίζοντας ότι αυτό θα βοηθήσει και άλλους φίλους που τυχόν αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με μένα.

Να είσαι πάντα καλά,
Κώστας.
**kkkalis@hotmail.com
24-6-2004 @ 12:15

Posted by Michael Smeros:

Γειά σου Κώστα,
η βυζαντινή μουσική ή ψαλτική τέχνη είναι απο τις πιο απαιτητικές φωνητικές τεχνικές. Υπομονή και επιμονή αλλά πάνω απ' όλα αγάπη είναι αυτό που χρειάζεται αυτό το είδος φώνησης και νά'σαι σίγουρος πως οι καρποί που θα δρέψεις θα είναι πολλοί και πλούσιοι. Θα σου απαντήσω σ'αυτά που σε προβληματίζουν αλλά πρώτα να σημειώσω πως η μισή λύση ενός προβλήματος είναι κατ'αρχήν ο εντοπισμός του και η κατανόησή του, κάτι που απ'αυτά που λες φαίνεται να το έχεις καταφέρει.
Μην σε απασχολεί αν το Πα που λες είναι Πα ή Νι ακριβώς. Επειδή το ψάλσιμο είναι μονωδία δεν έχει και τόση σημασία εφόσον δεν είσαι υποχρεωμένος να εναρμονίζεσαι με κάποια μουσική. Η μουσική είσαι εσύ και μόνο εσύ και φτιάχνεις την δική σου αρμονία. Επίσης η φωνή όταν ψέλνουμε δεν ακολουθεί ακριβώς τα διαστήματα της ευρωπαϊκής μουσικής δηλαδή πατάει σε διαφορετικά διαστήματα και γι'αυτό μην απορείς αν χρησιμοποιώντας κάποιο συγκερασμένο μουσικό όργανο δεν συμφωνεί με την φωνή σου. Το μόνο που θα σε απασχολήσει γι'αυτό που μου λες είναι να μην ψάλεις κάποιον ύμνο από τόνο που δεν θα σε βολεύει τονικά, ψηλά ή και χαμηλά, παράδειγμα το να ψάλεις κατά λάθος ένα "Κύριε εκέκραξα" από Βου ενώ είναι από Πα δεν θα σε ενοχλήσει γιατί συνήθως αυτοί οι ύμνοι δεν πάνε πολύ ψηλά τονικά, κάτι όμως που δεν ισχύει αν ψάλεις ένα χερουβικό και μάλιστα απαιτήσεων που μπορεί να ξεφύγει τονικά και να φτάσει στα όριά σου. Μόνο αυτό να σε απασχολεί. Γνωρίζεις φαντάζομαι πως μερικοί ψάλτες ξεκινούν το ψάλσιμο κατεβάζοντας τους ύμνους τονικά νωρίς το πρωί ενώ κατά την διάρκεια της λειτουργίας φέρνουν σιγά σιγά τους ύμνους στους πραγματικούς τόνους που είναι γραμμένοι γιατί πλέον η φωνή τους έχει ζεσταθεί και μπορούν να τους αποδώσουν άνετα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα διαπασών που σου δίνει τον τόνο Κε με τον οποίο μπορείς να βρεις με ευκολία (στην αρχή θα σου φανεί λίγο δύσκολο αλλά θα το συνηθίσεις) όποιον τόνο εσύ επιθυμείς για να ξεκινήσεις το ψάλσιμό σου.
Αυτά προς το παρόν και αύριο θα απαντήσω και στις υπόλοιπες απορίες σου που ομολογώ θίγουν σπουδαία ζητήματα όπως είναι η αναπνοή και ο λάρυγγας. Διάβασε πάντως κάποιο σχόλιο που βρίσκεται στην ατζέντα μου και ασχολείται με το θέμα της αναπνοής για να καταλάβεις καλύτερα αυτά που θα σου πω.
Χαιρετώ,
Μιχάλης, miksmer@hotmail.com
25-6-2004 @ 1:59

Posted by Michael Smeros:

Γειά και πάλι,
θα σου μιλήσω σήμερα για την αναπνοή που απ'ότι είδα σε προβληματίζει. Θα ξεκινήσω από την δική σου παρατήρηση που κατά την ανάγνωση του εξάψαλμου παίρνοντας αργές και βαθιές αναπνοές η φωνή σου δεν κουράστηκε. Την απάντηση στο ερώτημα πως πρέπει να αναπνέουμε κατά τη φώνηση την έδωσες ήδη με την παρατήρησή σου και θα προσθέσω κι εγώ κάτι σ'αυτό. Η αναπνοή κατά την φώνηση πρέπει να είναι χαλαρή και βαθειά. Δεν έχει σημασία τόσο η ποσότητα του αέρα που θα εισπνεύσουμε αλλά το πως θα τον εισπνεύσουμε. Η τραγουδιστική ή διαφραγματική αναπνοή όπως λέγεται είναι αυτή που θα βοηθήσει να αναπνέυσουμε σωστά ώστε να αποκτήσουμε έλεγχο του αέρα και άνετο τραγούδι. Γιατί ένα από τα προβλήματα των τραγουδιστών είναι ο έλεγχος του αέρα. Και έρχομαι τώρα και στην άλλη παρατήρησή σου για το σφίξιμο του λάρυγγα γιατί έχει σχέση και με τον έλεγχο του αέρα. Αν δεν ελέγξουμε τον αέρα κατά την φώνηση, δεν τον χρησιμοποιήσουμε επίσης σωστά σε συνδιασμό με την τοποθέτηση, το αποτέλεσμα είναι φθαρμένος κα σφιγκτός λάρυγγας και ταλαιπωρημένες φωνητικές χορδές. Η στήριξη σε συνδιασμό με την τοποθέτηση χρησιμοποιούν την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αέρα ικανή για φώνηση γιατί ακριβώς αυτή είναι που φθείρει τον λαιμό μας και τις χορδές μας όταν είναι ανεξέλεγκτη. Λύση στο πρόβλημα; Μπορείς να διαβάσεις μία άσκηση που προτείνω σε ένα παλαιότερο σχόλιο για να σε βοηθήσει. Αυτά και αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι άλλο, στη διάθεσή σου.
28-6-2004 @ 1:34

Posted by Shadowcaster:

__Καλησπέρα!

__Ηθελα να κάνω μία απλή, πρακτική και -πολύ φοβάμαι- μάλλον ρητορική ερώτηση. Μένεις /διδάσκεις στην Αθήνα;
10-7-2004 @ 19:47

Posted by Michael Smeros:

Γειά,
να απαντήσω με Σπαρτιάτικο τρόπο , ναι.
10-7-2004 @ 22:06

Posted by Shadowcaster:

__Χαχα, ευχαριστώ! Κρίμα για μας που μένουμε Θεσσαλονίκη ή κάπου αλλού..
12-7-2004 @ 10:26

Posted by Michael Smeros:


Νά΄σαι καλά, αλλά είμαι σίγουρος πως στην τραγουδιστομάνα Θεσσαλονική κάποιος καλός δάσκαλος θα βρεθεί να βοηθήσει, ε;
Εγώ πάντως στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία, προβληματισμό, θα προσπαθήσω να δίνω όσο μπορώ πιο έγκυρη απάντηση.

Χαιρετώ,
Μ.Σ.
13-7-2004 @ 1:51

Posted by Bassman:

ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ SITE.ΜΠΡΑΒΟ!!!:)
28-8-2004 @ 0:39

Posted by julie smeros:

Hi Michael,
In doing a search for our family surname I came across your name. In Australia there are only two families with the surname SMEROS. My father is Aristidis and Uncle Dionysis.
Any chance we might be distant relatives ?????
10-12-2005 @ 2:03

Posted by panax:

Posted by aslim6:

Posted by Niklas:

Do you have any video of that? I'd love to find out more details.
jaket akatsuki
31-1-2013 @ 17:53

Post New Comment

No Smilies More Smilies »